Hakuosumat tuotteista
{{qrow.hinta}}
Hakuosumat tuoteryhmistä

Tietokoneen langattomat yhteydet – mitä ne tarkoittavat?


LAN tai Wi-Fi (Langaton verkko)

Langaton verkko on yleistynyt nopeasti ja käytännössä kaikissa kannettavissa tietokoneissa on nykyisin sisäänrakennettu langaton verkkokortti. Langaton verkkokortti toimii aivan kuten tavallinenkin verkkokortti, mutta voit liittää kannettavan tietokoneen verkkoon ilman verkkokaapelia. Tällä hetkellä langattomia verkkokortteja on käytössä kolmea eri nopeusluokkaa:

g (n. 54 Mb/s)
n (n. 600 Mb/s) - teoreettinen maksimi
ac (n. 7000 Mb/s) - teoreettinen maksimi

Näistä nopeusluokista nykyisin n-luokka on kannettavissa yleisin ja se riittääkin mainiosti kaikkeen käyttöön Internetin peruskäytöstä aina suurten tiedostomäärien jakamiseen sisäverkossa.

Jotta voit käyttää langatonta verkkoa kotonasi on sinun kannettavan tietokoneen lisäksi hankittava Wlan-tukiasema. Nykyään on saatavilla useita tukiasemia joissa on myös sisäänrakennettu ADSL-modeemi tai 3G/4G-modeemi. Tällaisella tukiasemalla saat helposti kotisi vapautettua verkkokaapeleista ja voit käyttää verkkoa tai internetiä vaikka takapihallasi kauniina kesäpäivänä!

Bluetooth

Bluetooth on langaton verkkotekniikka, jolla voi liittää langattomia laitteita toisiinsa helposti ja nopeasti. Lähes kaikissa kannettavissa tietokoneissa on nykyään sisäänrakennettu Bluetooth-moduuli. Bluetooth-yhteyden avulla voit helposti siirtää vaikka tiedostoja matkapuhelimesi ja kannettavan tietokoneen välillä. Lisäksi nykyään on saatavilla Bluetooth-tekniikalla toimivia hiiriä ja peliohjaimia.

Verkkokortti

Useimmissa nykyään myytävissä kannettavissa tietokoneissa on sisäänrakennettu verkkokortti (RJ-45 -liitäntä). Tämän avulla kannettava saadaan liitettyä helposti lähiverkkoon ilman lisälaitteita. Verkkokortin nopeus vaihtelee 100 Mb/s ja 1000 Mb/s välillä. Jos käytät konetta verkossa ja siirrät paljon tiedostoja tietokoneelta toiselle, on parempi valita kannettava jossa on 1000 Mb/s verkkokortti. Kotikäytössä ja internetin käyttämisessä ei verkkokortin nopeudella ole käytännön merkitystä. Jos koneesta puuttuu sisäinen verkkokortti, voit yleensä hankkia siihen USB-porttiin liitettävän sovittimien lisävarusteena edullisesti.