O
t
a

y
h
t
e
y
t
t
ä

Langattomat verkot ja Bluetooth

Langaton verkko (W-lan tai Wi-Fi)

Langaton verkko on yleistynyt nopeasti ja käytännössä kaikissa kannettavissa on nykyisin sisäänrakennettu langaton verkkokortti. Langaton verkkokortti toimii aivan kuten tavallinenkin verkkokortti, mutta voit liittää kannettavan verkkoon ilman verkkokaapelia. Tällä hetkellä langattomia verkkokortteja on käytössä kolmea eri nopeusluokkaa:

g (n. 54 Mb/s)
n (n. 600 Mb/s) - teoreetinen maksimi
ac (n. 7000 Mb/s) - teoreetinen maksimi
 

Näistä nopeusluokista nykyisin n-luokka on kannettavissa yleisin ja se riittääkin mainiosti kaikkeen käyttöön Internetin peruskäytöstä aina suurten tiedostomäärien jakamiseen sisäverkossa.

Jotta voit käyttää langatonta verkkoa kotonasi on sinun kannettavan tietokoneen lisäksi hankittava Wlan-tukiasema. Nykyään on saatavilla useita tukiasemia joissa on myös sisäänrakennettu ADSL-modeemi tai 3G/4G-modeemi. Tällaisella tukiasemalla saat helposti kotisi vapautettua verkkokaapeleista ja voit käyttää verkkoa tai internettiä vaikka takapihallasi kauniina kesäpäivänä!

Bluetooth

Bluetooth on langaton verkkotekniikka, jolla voi liittää langattomia laitteita toisiinsa helposti ja nopeasti. Lähes kaikissa kannettavissa on nykyään sisäänrakennettu Bluetooth-moduuli. Bluetoothin avulla voit helposti siirtää vaikka tiedostoja matkapuhelimesi ja kannettavasi välillä. Lisäksi nykyään on saatavilla Bluetooth-tekniikalla toimivia hiiriä ja peliohjaimia.

Verkkokortti

Useimmissa nykyään myytävissä kannettavissa on sisäänrakennettu verkkokortti (RJ-45 -liitäntä). Tämän avulla kannettava saadaan liitettyä helposti lähiverkkoon ilman lisälaitteita. Verkkokortin nopeus vaihtelee 100 Mb/s ja 1000 Mb/s välillä. Jos käytät konetta verkossa ja siirrät paljon tiedostoja tietokoneelta toiselle, on parempi valita kannettava jossa on 1000 Mb/s verkkokortti. Kotikäytössä ja internetin käyttämisessä ei verkkokortin nopeudella ole käytännön merkitystä. Jos koneesta puuttuu sisäinen verkkokortti, voit yleensä hankkia siihen USB-porttiin liitettävän sovittimien lisävarusteena edullisesti.