Hae kaikista

Ostajan opas - Auttaa oman kannettavan valinnassa

1. Oma tarve ja kannettavan käyttötarkoitus

Kannettava tietokone hankitaan palvelemaan tiettyjä käyttötarkoituksia. Mitä osuvammin osaa tarpeensa selkiyttää, sitä varmemmin löytää täsmälleen itselleen sopivan koneen. Omien käyttötarkoitusten määrittäminen onkin koneen valinnassa kaikkein tärkein vaihe. Vertauskuvaa tälle vaiheelle voi hakea esimerkiksi auton ostoprosessista. Perheautoksi ei yleensä kannata hankkia Ferraria tai rata-autoksi farmarimallista Toyotaa. 

Sivuiltamme löytyy helppokäyttöinen tuotehaku, joka on hyvä apu koneen valinnassa! 

Ennen ostopäätöstä kannattaa siis selvittää 

 • Onko koneen käyttötarkoitus vaikkapa nettiselailu ja Office-paketin käyttö vai täytyykö koneessa olla riittävästi tehoa myös kuvankäsittelyyn, videoiden leikkaamiseen tai 3D-mallien pyörittämiseen. Raskaampi pelikäyttö asettaa koneelle myös ihan omat vaatimuksensa.
 • Pääasiallinen käyttötapa: onko kone käytännössä aina samassa pisteessä vai kulkeeko kone mukana, jolloin akun kesto on olennainen tekijä
 • Millaisia liitäntöjä koneesta olisi hyvä löytyä – halutaanko kone liittää esimerkiksi televisioon tai videotykkiin
 • Onko koneelle esteettisiä vaatimuksia esim. poikkeava väri tai metallinen rakenne
 • Tarvitaanko yleisimpiä lisävarusteita, kuten telakkaa
 • Kuinka paljon kone saa painaa ja onko kokoon jotain rajoituksia. Kaikki kannettavat eivät ole kevyitä.
 • Asettaako opiskelijan oppilaitos koneelle jotain kriteerejä
 • Joutuuko kone vaativiin olosuhteisiin, pärskyvätkö vesipisarat tai onko kone muutoin vaikkapa usein ulkokäytössä
 • Hintataso, jonka on valmis koneeseen sijoittamaan 

2. Näytön koko ja laatu

Näytön koot lasketaan tuumissa ja tavallisimmat tuumakoot ovat 13,3”, 14”, 15,6” ja 17,3”. Graafisessa työssä tai pääasiassa kiinteästi omalla työpöydällä pidettävä kone kannattaa varustaa suuremmalla näytöllä kuin usein mukana kulkeva. Suurempi näytön koko mahdollistaa myös koneeseen erillisen numeronäppäinosion, joka helpottaa merkittävästi esimerkiksi taulukkolaskentaa.

Opiskelijat suosivat usein 13,3 ja 14 tuuman koneita, sillä ne kulkevat helposti mukana, mutta näyttö on kuitenkin riittävän suuri opiskelijan tarpeisiin. Työkoneisiin näytön koko kannattaa valita työnkuvan mukaan. Esimerkiksi kenttätyötä tekevälle myyjälle pienempi kone on yleensä kätevämpi, kun taas suunnittelijalle sopii isommalla näytöllä varustettu kone. 

Huomioithan, että näytön koko vaikuttaa myös koneen akun kestoon. Isompi näyttö kuluttaa enemmän virtaa.

Näytön laatu, jos koneella tehdään vaikkapa kuvankäsittelyä, on hyvä varmistaa riittävä näytön laatu. Peruskäyttäjälle riittää useimmiten niin sanottu TN-paneeli (Twisted Nematic), jonka värintoisto ja katselukulmat ovat peruskäyttöön riittäviä. Kuvankäsittelyyn tai videoiden editoijalle hyvä väritoisto on olennaista, ja silloin suosittelemme sijoittamaan IPS-paneelitekniikkaan (In-plane switching), jolloin värintoisto ja katselukulmat ovat parempia. IPS-paneelilla saavutetaan myös paremmat kontrastit ja musta on aidosti mustaa. Yleensä vain edullisimmista koneista ja ”markettiläppäreistä” löytyvän TN-paneelin värit ovat ”hailakan” harmahtavia.


Erillinen näytönohjain tuo lisää tehoa ja suorituskykyä graafiseen työhön tai pelaajalle ja varsinkin, jos teet koneellasi 3D-mallinnusta. Näytönohjaimen tehokkuus on tärkeää myös raskaammassa videoiden editoinnissa. Peruskäyttäjälle tehokas näytönohjain ei kuitenkaan tuo mainittavaa lisäarvoa. Esimerkiksi nettiselailuun, videoiden katseluun tai toimisto-ohjelmien käyttöön riittää mikä tahansa nykypäivän koneista löytyvä näytönohjain.Tuotehakumme mahdollistaa valitsemaan tarkemmin näytön eri ominaisuuksia, esimerkiksi koon, tarkkuuden sekä näytön tyypin. 

3. Prosessori, muisti ja tallennustila

Prosessori on tietokoneen sydän. Prosessorin eli suorittimen teho vaikuttaa kaikkeen koneen toimintaan. Perustason nettiselailuun, tekstinkäsittelyyn tai vaikkapa sähköpostien kirjoittamiseen riittää mainiosti tehottomampikin suoritin, mutta jos on tarvetta pelaamiseen, CAD-mallinnukseen, videoeditointiin tai vaikkapa tilastotieteelliseen analyysiin, suosittelemme tehokasta prosessoria miellyttävän käyttökokemuksen saavuttamiseksi.

Peruskäyttäjälle riittää hyvin esimerkiksi Intel Pentium tai Core i3 -tasoinen prosessori. Vaativampaan käyttöön kannattaa valita Intel Core i5, Core i7 tai vastaavasti AMD Ryzen 5 tai Ryzen 7 prosessori. Kaikkein raskaimpaan käyttöön soveltuvat Intel Core i9, Intel Xeon ja AMD Ryzen 9 prosessorit.

Kaikkein tehottomampia Intel Celeron tai AMD E- / A-sarjan suorittimia emme nykypäivän koneeseen enää suosittele. Jos budjetti on tiukka, on järkevämpää hankkia kone vähän käytettynä ja paremmalla prosessorilla varustettuna samaan hintaan.

Muisti. Tietokoneen keskusmuisti (RAM) vertautuu ihmisen työmuistiin. Siihen ei säilötä asioita pitkäksi aikaa, vaan sitä käytetään aina kun konetta käytetään. Keskusmuistin koolla on merkittävä vaikutus koneen suorituskykyyn ja nopeuteen. Mitä enemmän keskusmuistia on käytössä, sitä useampaa ohjelmaa kone voi suorittaa sulavasti rinnakkain.

Suosittelemme eri suuruista keskusmuistia käyttötarpeen mukaan:

 • 4 GB - Vain kaikkein kevyin tietokoneen peruskäyttö, kuten satunnainen laskujen maksu tai sähköpostin kirjoittaminen (emme lähtökohtaisesti suosittele näin pientä keskusmuistia nykypäivän koneeseen)
 • 8 GB - Riittävä määrä useimmille käyttäjille nettiselailuun, toimisto-ohjelmille ja tietokoneen peruskäyttöön
 • 16 GB - Nykyisin suositeltava minimimäärä ammattikäyttöön ja vaativalle kotikäyttäjälle
 • 32 GB - Raskaampi graafinen työkäyttö, kuten RAW-kuvankäsittely, videoeditointi ja 3D-mallinnus. Minimimäärä raskaampaan pelaamiseen.
 • 64 GB - Erittäin vaativa graafinen työskentely, laskenta ja 3D-mallinnus. Ammattitason ohjelmistokehitys virtuaalikoneilla.

Tallennustila. Yhä useammin tärkeät tiedostot sijoitetaan pilvipalvelujen mahdollistamaan, usein liki rajattomaan tallennustilaan oman koneen ulkopuolelle. Koneen tallennustilalla on silti edelleen merkitystä, sinne tallennetaan käyttötiedostoja ja myös koneen käyttämiä ohjelmia ja sovelluksia.

Tallennustilan laadullakin on väliä. Niin sanotut SSD (Solid State Drive) -levyt ovat hiljaisia, nopeampia ja kestävät paremmin esim. tärähdyksiä ja kuumuutta vanhempiin HDD (Hard Disk Drive) -levyihin verrattuna. Nykykannettavista perinteiset HDD-levyt ovatkin käytännössä jo poistuneet ja ne on korvattu SSD-levyillä. SSD-levyjenkin nopeudessa on eroja, mutta näitä eroja on vaikea havaita tietokoneen peruskäytössä. Esimerkiksi videoeditointiin kannattaa kuitenkin valita kone, jossa on uusinta teknologiaa hyödyntävä huippunopea PCIe-väylää hyödyntävä SSD-levy.

4. Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmä on se tietokoneen ohjelmisto, jolla sovellukset toimivat ja jonka avulla käyttäjä ja ohjelmisto kommunikoivat.  Yleisimmät käyttöjärjestelmät ovat Microsoft Windows, macOS, ChromeOS ja Linux.

Microsoftin Windows on yleisin käyttöjärjestelmä. Siihen on saatavilla runsaasti erilaisia ohjelmia ja sovelluksia, joista tunnetuin on Microsoft Office -paketti, josta löytyvät tekstinkäsittelyohjelma Word, taulukkolaskentaohjelma Excel ja esitysten tekoon tarkoitettu Power Point.  Myös kaikki pelit toimivat yleensä Windows-koneissa moitteetta, mikäli koneen muut ominaisuudet sen mahdollistavat.

macOS on Apple-tietokoneiden käyttöjärjestelmä. Erityisesti luovien alojen työntekijät suosivat macOS:ia sen helppokäyttöisyyden sekä hyvän käytettävyyden takia ja tätä nykyä se on myös monien opiskelijoiden suosima. Myös tähän käyttöjärjestelmään on saatavilla Applen omien sovellusten lisäksi myös esimerkiksi Office-ohjelmia.

Chrome OS soveltuu näppärästi netin selailuun, sähköpostin ja somen käyttöön. Chromen käyttäjä ei juurikaan tallenna tiedostojaan ja dokumenttejaan omalle koneelle, vaan pilvipalveluun. Chrome OS on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joka perustuu Linuxiin. Chrome OS on yksinkertainen ja helppokäyttöinen, mutta myös ohjelmatarjonnaltaan hyvin rajoittunut esimerkiksi Windows- tai MacOS-käyttöjärjestelmiin verrattuna.

Linuxin valitseva on yleensä tietokoneisiin enemmän perehtynyt, tietoturvaa, yksityisyyttä ja ilmaisuutta arvostava käyttäjä. Linux perustuu myös avoimeen lähdekoodiin eli käytännössä kuka tahansa voi olla mukana kehittämässä sen toimintaa. Linux-nimellä levitetään useita valmiiksi tuotteistettuja ohjelmistokokoelmia asennus- ja ylläpito-ohjelmineen, joita kutsutaan ohjelmistojärjestelmään sisälletyn vapaasti levitettävän käyttöjärjestelmän jakeluiksi, jakelupaketeiksi, levitysversioiksi, distribuutioiksi tai tuttavallisesti distroiksi. Distroista tunnetuin on Ubuntu, joka on pyritty tekemään käyttäjäystävälliseksi ja helppokäyttöiseksi. Ubuntu onkin useimmille paras valinta Linux-maailmaan tutustumiseksi.

Kiinnostuitko Linuxista? Lue lisää >>>

5. Uusi vai käytetty

Jos arvostat laatua ja edullista hintatasoa, voi valintasi olla korkealaatuinen, yrityskäytössä ollut ammattitason valiokannettava. Niiden käyttöikä on pitkä ja ne kestävät hyvin kulutusta. Käyttöergonomia ja rakenteellinen laatu ovat huippuluokkaa ja mikä parasta: käytetty ja uudenveroiseksi huollettu laite säästää myös ympäristöä. Meidän tarjoamissamme käytetyissä yrityskannettavissa on aina vähintään 12 kuukauden takuu. Lähtökohtaisesti käytetty laatukone onkin aina parempi valinta kuin vastaavan hintaluokan uusi ”markettikone”.

Sekä käytettyjen, että uusien koneiden valikoimamme on kattava. Uskallammekin väittää, että uusien ja käytettyjen koneiden valikoimamme on Suomen suurin. Löydämme siis varmasti sinua parhaiten palvelevan uuden tai käytetyn koneen. Tuotehakumme tekee tietokoneen valinnan helpoksi, mutta mikäli kaipaat lisää tietoa ja tukea valintaa tehdessäsi, niin voit kääntyä meidän puoleemme, ota yhteyttä

Miksi juuri kannettavatietokone.fi

Olemme liki kahdenkymmenen toimintavuotemme aikana oppineet, että luotettavuus on asiakkaillemme tärkeä arvo. Haluamme auttaa asiakkaitamme löytämään juuri heidän tarpeisiinsa sopivan koneen ja annamme asiantuntijuutemme koneen valinnassa asiakkaidemme käyttöön. Meidän ykköstavoitteemme on aina se, että asiakas on tyytyväinen meiltä tekemäänsä konehankintaan. Suomen laajimmasta kannettavien tietokoneiden valikoimastamme löydetään varmasti jokaiselle sopiva kone!

Ota yhteyttä, autamme mielellämme!