Hae kaikista

Tietokoneen optiset asemat

Kannettavassa tietokoneessa tai pöytäkoneessa voi olla sisäisen kiintolevyn lisäksi optinen asema jolla voidaan lukea ja kirjoittaa ainakin CD- ja DVD-levyjä. DVD-levy on CD-levyn kehittyneempi versio ja sille mahtuu dataa jopa yli kymmenkertainen määrä yhteen CD-levyyn verrattuna käytettäessä Dual-layer tekniikkaa. Uusin Blu-Ray -tekniikka mahdollistaa jopa 100 GB:n (140x CD-levyn kapasiteetti) tallentamisen yhdelle CD-levyn kokoiselle levylle. Blu-Ray -levyjä käytetään yleisesti mm. teräväpiirtoelokuvien tallentamiseen.

 

Yleisimmät asematyypit kannettavissa tietokoneissa selityksineen
 

DVD(+/-)RW:
Asemalla voi lukea ja kirjoittaa DVD(+/-)R ja DVD(+/-)RW sekä CD(+/-)R ja CD(+/-)RW levyjä.


DVD(+/-)RW Dual layer:
Asemalla voi lukea ja kirjoittaa DVD(+/-)R, DVD(+/-)RW, CD(+/-)R, CD(+/-)RW ja kaksikerros Dual layer DVD-levyjä, joille mahtuu kaksi kertaa enenmmän kuin tavalliselle DVD-levylle.


Blu-Ray Reader / DVD-Burner:
Asemalla voi lukea ja kirjoittaa DVD(+/-)R ja DVD(+/-)RW sekä CD(+/-)R ja CD(+/-)RW levyjä. Lisäksi asemalla voi lukea Blu-ray -levyjä, mutta ei kirjoittaa niille.


Blu-ray BD-R/-RE/-ROM/ DVD+-RW:
Asemalla voi lukea sekä kirjoittaa DVD(+/-)R, DVD(+/-)RW, CD(+/-)R, CD(+/-)RW ja lisäksi myös Blu-ray levyjä.

Nykyisin useimmissa kannettavissa tietokoneissa ei ole lainkaan sisäänrakennettua optista asemaa, mutta näihinkin malleihin saa liitettyä lisävarusteena myytävän ulkoisen optisen aseman koneen USB-liitäntään. Täältä löydät ulkoisia DVD- ja Blu-Ray asemia.

Jos haluat kannettavan tietokoneen sisäänrakennetulla CD/DVD-asemalla, löydät kaikki vaihtoehdot helposti kehittyneellä kannettavien hakukoneellamme, jossa voit asettaa myös CD/DVD-aseman yhdeksi hakukriteeriksi.