O
t
a

y
h
t
e
y
t
t
ä

Kannettavan optiset asemat (CD, DVD ja Blu-Ray)

Kannettavissa voi olla sisäisen kiintolevyn lisäksi optinen asema jolla voidaan lukea ja kirjoittaa ainakin CD- ja DVD-levyjä. DVD-levy on CD-levyn kehittyneempi versio ja sille mahtuu dataa jopa yli kymmenkertainen määrä yhteen CD-levyyn verrattuna käytettäessä Dual-layer tekniikkaa. Uusin Blu-Ray -tekniikka mahdollistaa jopa 100 GB:n (140x CD-levyn kapasiteetti) tallentamisen yhdelle CD-levyn kokoiselle levylle. Seuraavassa on listattu yleisimmät asematyypit kannettavissa selityksineen:

DVD(+/-)RW:
Asemalla voi lukea ja kirjoittaa DVD(+/-)R ja DVD(+/-)RW sekä CD(+/-)R ja CD(+/-)RW levyjä.

DVD(+/-)RW Dual layer:
Asemalla voi lukea ja kirjoittaa DVD(+/-)R, DVD(+/-)RW, CD(+/-)R, CD(+/-)RW ja kaksikerros Dual layer DVD-levyjä, joille mahtuu kaksi kertaa enenmmän kuin tavalliselle DVD-levylle.

Blu-Ray Reader / DVD-Burner:
Asemalla voi lukea ja kirjoittaa DVD(+/-)R ja DVD(+/-)RW sekä CD(+/-)R ja CD(+/-)RW levyjä. Lisäksi asemalla voi lukea Blu-ray -levyjä, mutta ei kirjoittaa niille.

Blu-ray BD-R/-RE/-ROM/ DVD+-RW:
Asemalla voi lukea sekä kirjoittaa DVD(+/-)R, DVD(+/-)RW, CD(+/-)R, CD(+/-)RW ja lisäksi myös Blu-ray levyjä.


Nykyisin useissa kannettavissa ei ole lainkaan sisäänrakennettua optista asemaa, mutta näihinkin malleihin saa liitettyä lisävarusteena myytävän ulkoisen optisen aseman koneen USB-liitäntään.