Hae kaikista

Tietokoneen keskusmuisti (RAM-muisti)

Keskusmuisti on suorittimen (= prosessorin) ohella tärkein tietokoneen yleiseen suorituskykyyn vaikuttava tekijä. Keskusmuistilla tarkoitetaan tietokoneen käyttömuistia, jonne tallennetaan tietoja käytön aikana. Keskusmuisti tyhjenee aina kun tietokone sammutetaan tai käynnistetään uudelleen, joten sitä ei käytetä tietojen pysyvään säilytykseen - sitä käyttötarkoitusta varten tietokoneissa on massamuisti (= kiintolevy, SSD-levy tai flash-muisti).


 

Tietokoneen keskusmuistia ainakin 8 gigatavua
 

Nykypäivänä suosittelemme yleistyneellä Windows 11 -käyttöjärjestelmällä varustettuun tietokoneeseen vähintään 8 gigatavun (GB) keskusmuistia. Tämä riittää koti- ja työkäytössä yleisimpien ohjelmien ja käyttöjärjestelmän sulavaan toimintaan. Mikäli käytät konetta myös viihde- ja pelikäytössä, tai käytät työssäsi raskaita sovelluksia kuten kuvankäsittely- tai videoeditointiohjelmia, suosittelemme hankkimaan vähintään 16 gigatavun keskusmuistilla varustetun tietokoneen.

Yleinen "nyrkkisääntö" on, että keskusmuistia ei koskaan voi olla liikaa, mutta valitettavan usein sitä on liian vähän. Tämä pätee erityisesti halvempiin "markettikoneisiin", joissa näkee vielä tänä päivänäkin jopa täysin alimitoitettuja 2 gigatavun keskusmuistimääriä.

Jos olet hankkimassa sellaista tietokonetta, jossa keskusmuistia on vakiona 8 gigatavua tai vähemmän, voit yleensä jo ostohetkellä päivittää keskusmuistin suuremmaksi kohtalaisen edullisesti. Keskusmuistin määrää ei siis yleensä kannata asettaa ehdottomaksi valintakriteeriksi tietokonetta valittaessa, koska keskusmuistin voi helposti päivittää jo ostohetkellä. Meidän kauttamme saat lisää muistia tietokoneeseen valmiiksi asennettuna ja toimintatestattuna kaikkiin valikoimastamme löytyviin tietokoneisiin, joihin muistin päivittäminen ylipäänsä on mahdollista.

Keskusmuistin päivityksellä vanhaankin tietokoneeseen saadaan edullisesti lisää käyttöikää. Vanhojen tietokoneiden käyttöä hidastaa usein liian pieni keskusmuistin määrä. Autamme sinua löytämään vanhempaan tietokoneeseesi sopivan muistipäivityksen ja voimme myös suorittaa asennuksen nopeasti ja edullisesti. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Verkkokaupassamme voit helposti hakea ja suodattaa toivomallasi keskusmuistin määrällä varustetut tietokoneet kehittyneellä hakukoneella tai reaaliajassa toimivalla tuotesuodatuksella! Valitse vain haluamasi tuotekategoria päävalikostamme ja suodata tietokoneet toivomallasi muistimäärällä.

Hyödyllisiä linkkejä verkkokauppaamme:

kannettavat tietokoneet vähintään 16 GB keskusmuistilla

kannettavat tietokoneet vähintään 32 GB keskusmuistilla

kannettavat tietokoneet vähintään 64 GB keskusmuistilla