O
t
a

y
h
t
e
y
t
t
ä

Kannettavan liitännät

Kannettavissa on nykyään paljon liitäntöjä joiden hyödyllisyyttä tavallisen käyttäjän voi olla vaikea arvioida. Seuraavassa on lueteltu yleisimmät liitännät ja niiden käyttötarkoitukset:

RJ-45 - Verkkokaapeli (Ethernet-kaapeli) liitetään tähän liittimeen. Löytyy kaikista kannettavista joissa on sisäänrakennettu verkkokortti.

USB - Universal Serial Bus on yleisin lisälaitteiden liittämiseen käytetty liitäntätapa. Sen avulla voit liittää esimerkiksi hiiren, peliohjaimen tai tulostimen kannettavaasi. Nykyisissä kannettavissa voi olla jopa 6 USB-porttia. Nykyään yleisin USB-standardi on USB 3.0, mutta uusi nopeampi ja monipuolisempi USB-C on yleistymässä kovaa vauhtia.

Firewire - Firewire on USB:n ohella tarkoitettu lisälaitteiden liittämiseen. Se on kuitenkin harvinaisempi kuin USB ja sitä käytetään lähinnä erilaisten äänentoistolaitteiden tai videokameroiden liittämiseen. Liitäntä on poistumassa kannettavista kokonaan uusien USB-C ja Thunderbolt -liitäntöjen yleistyessä.

eSATA - eSATA-liitäntä on tarkoitettu ulkoisten laitteiden kytkemiseen (esim. kiintolevyjen). eSATA-liitännän siirtonopeus on jopa 300Mt/s, eli se soveltuu hyvin suurien tietomäärien siirtämiseen. eSATA on usein yhdysrakenteinen USB-portin kanssa.

VGA-out - Tähän voit liittää ulkoisen monitorin tai dataprojektorin (videotykin). Myös nykyaikaiseen taulutelevisioon voidaan usein siirtää kuva tämän liitännän kautta. VGA-out on analoginen liitäntä, joten se on alttiimpi häiriöille kuin uudemmat digitaaliset liitännät.

DVI - Kuten VGA-out, mutta käyttää digitaalista tekniikkaa kuvan siirtämiseen ulkoiselle monitorille/televisiolle tai dataprojektorille. Paras kuvanlaatu saavutetaan yleensä käytettäessä DVI-, HDMI- tai DisplayPort-liitäntää sitä tukevien näyttölaitteiden kanssa. Kannettavissa esiintyy yleensä kahta eri tyyppiä, DVI-I tai DVI-D. DVI-I:hin voi liittää sovittimen avulla myös analogisia laitteita, kun taas DVI-D on vain digitaalisia varten.

HDMI - Suunniteltu monikanavaäänen ja teräväpiirtokuvan siirtämiseen esimerkiksi taulutelevisioon tai monikanavavahvistimeen. Tyypin A HDMI-liitin on taaksepäin yhteensopiva monitoreissa ja näytönohjaimissa käytetyn DVI-liitännän kanssa. Paras kuvanlaatu saavutetaan yleensä käytettäessä DVI-, HDMI- tai DisplayPort-liitäntää sitä tukevien näyttölaitteiden kanssa.

DisplayPort - On digitaalinen näyttöliitäntästandardi joka määrittelee liittimen, kaapelin ja tiedonsiirron laitteiden välillä. Se on tarkoitettu käytettäväksi tietokoneen ja digitaalisen näyttölaitteen tai kotiteatterijärjestelmän kanssa. Standardin mukainen maksimi resoluutio on 8K (7680×4320). DisplayPort on adapterilla yhteensopiva HDMI- ja DVI-liitännän kanssa.

Thunderbolt - On uusi pitkälle kehittynyt liitäntä, johon voit kytkeä esimerkiksi korkean resoluution näytön tai myös suuria tiedonsiirtonopeuksia vaativan lisälaitteen, kuten ulkoisen kiintolevyn.

S-video - Vanhempi analoginen liitäntä, jonka kautta voidaan liittää kannettava esimerkiski televisioon tai videotykkiin. S-video liitäntä on käytännössä jo poistunut ja sen ovat korvanneet uudemmat digitaaliset HDMI- ja DisplayPort -liitännät.

Line-out - Äänen ulostulo johon voit liittää ulkoiset kaiuttimet, kuulokkeet tai 3,5mm RCA-piuhan jolla saat äänen vietyä kotistereoillesi. Löytyy lähes kaikista kannettavista.

Line-in/Mic-in - Äänen sisääntulo johon voit liittää mikrofonin tai ulkoisen äänilähteen äänen nauhoittamista varten. Löytyy lähes kaikista kannettavista.

Infra-red - Langaton tiedonsiirtoväline. Infrapuna-liitännän avulla voit siirtää tietoa esimerkiksi matkapuhelimellesi. Nykyään Bluetooth on käytännössä korvannut tämän tekniikan ja sitä ei juurikaan enää käytetä.

CIR - Consumer Infra-red on yksisuuntainen infra-red-liitäntä, jota käytetään yleensä kauko-ohjaimen signaalin vastaanottamiseen.

S/PDIF - Digitaalinen äänen ulostuloliitäntä. Tämän liitännän kautta voit liittää kannettavasi esimerkiksi ulkoiseen digitaalisella äänen sisääntulolla varustettuun vahvistimeen. Liittämiseen tarvitset optisen Toslink-kaapelin.

Docking-port/Telakkaliitäntä - Telakointiasema liitetään tähän liitäntään. Telakointiasema mahdollistaa kannettavan helpon ja nopean liittämiseen kaikkiin käytettäviin oheislaitteisiin yhdellä liittimellä. Esimerkiksi tulostin, näppäimistö, ulkoinen näyttö ja hiiri voivat olla työpöydälläsi liitettynä telakointiasemaan ja aina tullessasi työpaikalle liität vain yhden liittimen kannettavaasi jonka jälkeen kaikki oheislaitteet ovat käytössäsi.

MMC/SD/MS/MS Pro - Näillä viitataan kannettavan tietokoneen sisäänrakennetun muistikortinlukijan yhteensopivuuteen. Muistikortinlukija ei ole varsinaisesti liitäntä, mutta useat laitevalmistajat ilmoittavat muistikortinlukijan yhteensopivuudesta liitäntöjen yhteydessä.

PCMCIA - Personal Computer Memory Card International Association on tietokoneen laajennuskorttipaikan tyyppi. Nykyisin käytetään nimitystä PC Card. Kortti, joka voi sisältää esimerkiksi Ethernet-sovittimen, modeemin tai kiintolevyn, on yleensä lennossa vaihdettava (tietokonetta sammuttamatta, kesken käytön vaihdettavissa), mikäli käyttöjärjestelmä sitä tukee. Liitäntä on verrattavissa pöytäkoneista löytyviin enemmän tilaa vieviin liitäntöihin, kuten PCI-väylä.

ExpressCard - On kannettavissa käytetty laajennuskorttipaikka. Se on tehty korvaamaan aiemmat PCMCIA kortit. ExpressCard-paikka mahdollistaa PCI-E liitäntäisten lisälaitteiden liittämisen ulkoisesti.