O
t
a

y
h
t
e
y
t
t
ä

Kannettavien kiintolevyt (kovalevyt) ja SSD

Kiintolevyissä tärkein ominaisuus on yleensä koko - mitä suurempi sitä parempi. Useimmille käyttäjille kannettavien kiintolevyt riittävät kokonsa puolesta mainiosti, mutta levyä valittaessa on hyvä tietää, että hidas levy voi myös rajoittaa kannettavan tietokoneen suorituskykyä merkittävästi.

Kiintolevyn fyysinen koko:

Kannettavissa käytetään 2,5" kiintolevyjä. Pöytäkoneissa käytetään 3,5" kiintolevyjä, jotka eivät sovi kannettaviin.

Kiintolevyn liitännät:

Serial ATA (SATA) on nykyään ainoa kannettavissa käytettävä perinteisten kiintolevyjen liitäntätapa. Uudemmat SSD-levyt voivat käyttää myös mSATA- tai M.2 -liitäntöjä. On huomioitava, että nämä liitännät eivät ole yhteensopivia keskenään, eli esim. mSATA-liitännällä varustettua SSD-levyä ei voi liittää M.2 -liitäntään.

Kiintolevyn nopeus:

Kannettavien kiintolevyjä on saatavana nykyisin kahdella eri nopeudella: 5400 rpm ja 7200 rpm. Tämä luku kertoo kuinka nopeasti kiintolevyn levyt pyörivät ja se vaikuttaa suoraan siihen miten nopeasti dataa voidaan siirtää levylle/levyltä. Nopeampi kiintolevy käyttää enemmän virtaa ja tällä voi olla pientä vaikutusta kannettavan akun kestoon, mutta erot ovat hyvin pieniä.  5400 rpm kiintolevyt eivät myöskään kuumene niin paljon kuin 7200 rpm levyt. 5400 rpm kiintolevyt ovat myös halvempia suhteessa 7200 rpm levyihin. Peruskäyttäjä ei todennäköisesti huomaa mitään eroa käytännössä 5400rpm ja 7200rpm levyjen välillä. Nopeuserot tulevatkin yleensä esiin vasta sellaisessa käytössä joka kuormittaa erityisen paljon kiintolevyä. Tällaisia ovat esimerkiksi teräväpiirtovideon editointi tai kannettavan käyttö musiikin teossa.

Intel OptaneTm ja muut kiintolevyn välimuistit:

Intel OptaneTm on ns. välimuisti, jota käytetään yleensä perinteisen kiintolevyn yhteydessä nopeuttamaan käyttöjärjestelmän ja ohjelmien latausaikoja. Tietokone tallentaa kiintolevyn välimuistiin automaattisesti useimmin käytettyjä tiedostoja (kuten järjestelmätiedostoja) ja se nopeuttaa konetta jonkin verran. On kuitenkin syytä huomioida, että välimusitiin ei voi suoraan itse tallentaa tiedostoja, vaan se toimii automaattisesti taustalla. Välimuistilla varustettu kiintolevy on kokonaisuutena selvästi hitaampi kuin SSD-levy, eli jos haetaan parasta mahdollista levysuorituskykyä, kannattaa aina valita SSD-massamuistilla varustettu kannettava

SSD-massamuisti:

SSD-massamuisti (Solid-State Drive) on massamuisti, joka ei sisällä lainkaan liikkuvia osia. Tavallisimmin SSD sisältää Flash-muistin ja ohjainosan samassa kotelossa. SSD-massamuistia käytetään nykyisin yhä useammin myös perinteisen kiintolevyn korvaajana. Laitteen virrankulutus on kiintolevyä pienempi, hakuaika on huomattavasti nopeampi ja SSD on käytännössä äänetön. Laitteen iskunkestävyys on myös paljon suurempi kuin kiintolevyllä, mikä on tärkeää nimenomaan juuri kannettavissa tietokoneissa. Kannettavan perinteisen kiintolevyn korvaaminen SSD-massamuistilla voi nostaa merkittävästi kannettavan yleistä suorituskykyä ja tehdä näin kannettavan käytöstä entistä miellyttävämpää. SSD-massamuistia suositellaan erityisesti sellaisille käyttäjille, jotka käyttävät kannettavaa paljon tien päällä.

Jos haluat kannettavaasi isomman kiintolevyn, tai haluat päivittää vanhemman kannettavasi SSD-aikaan, autamme mielellämme! Meiltä saat tarvittaessa myös kiintolevyjen ja SSD-levyjen asennuspalvelun kannettavaan.