Anna palautetta

Kannettavien kiintolevyt (kovalevyt) ja SSD

Kiintolevyissä tärkein ominaisuus on yleensä koko - mitä suurempi sitä parempi. Useimmille käyttäjille kannettavien kiintolevyt riittävät kokonsa puolesta mainiosti, mutta levyä valittaessa on hyvä tietää, että hidas levy voi myös rajoittaa kannettavan tietokoneen suorituskykyä merkittävästi.

Kiintolevyn fyysinen koko:

Kannettavissa käytetään 2,5" ja 1,8" kiintolevyjä. 2,5" levy on selvästi yleisempi levytyyppi, koska 1,8" levyjä näkee vain erittäin pienissä ja kevyissä ultrakannettavissa. Pöytäkoneissa käytetään 3,5" kiintolevyjä, jotka eivät sovi kannettaviin.

Kiintolevyn liitännät:

IDE ja Serial ATA (S-ATA) ovat kiintolevyjen liitäntätapoja. Liitännät eivät ole yhteensopivia keskenään, joten jos olet vaihtamassa kiintolevyä kannettavaasi, varmista että valitset oikealla liitännällä varustetun levyn. Nykyisin myytävissä kannettavissa kiintolevy liitetään aina SATA-liitännällä, mutta vanhemmista kannettavista löytyy myös IDE-liitännällä varustettuja kiintolevyjä.

Kiintolevyn nopeus:

Kannettavien kiintolevyjä on saatavana nykyisin kahdella eri nopeudella: 5400 rpm ja 7200 rpm. Tämä luku kertoo kuinka nopeasti kiintolevyn levyt pyörivät ja se vaikuttaa suoraan siihen miten nopeasti dataa voidaan siirtää levylle/levyltä. Nopeampi kiintolevy käyttää enemmän virtaa ja tällä voi olla pientä vaikutusta kannettavan akun kestoon, mutta erot ovat hyvin pieniä.  5400 rpm kiintolevyt eivät myöskään kuumene niin paljon kuin 7200 rpm levyt. 5400 rpm kiintolevyt ovat myös halvempia suhteessa 7200 rpm levyihin. Peruskäyttäjä ei todennäköisesti huomaa mitään eroa käytännössä 5400rpm ja 7200rpm levyjen välillä. Nopeuserot tulevatkin yleensä esiin vasta sellaisessa käytössä joka kuormittaa erityisen paljon kiintolevyä. Tällaisia ovat esimerkiksi teräväpiirtovideon editointi tai kannettavan käyttö musiikin teossa.

SSD-massamuisti:

SSD-massamuisti (Solid-state Drive) on massamuisti, joka ei sisällä lainkaan liikkuvia osia. Tavallisimmin SSD sisältää Flash-muistin ja ohjainosan samassa kotelossa. SSD-massamuistia käytetään nykyisin yhä useammin myös perinteisen kiintolevyn korvaajana. Laitteen virrankulutus on kiintolevyä pienempi, hakuaika on huomattavasti nopeampi ja se on äänetön. Laitteen iskunkestävyys on myös paljon suurempi kuin kiintolevyllä, mikä on tärkeää nimenomaan juuri kannettavissa tietokoneissa. Kannettavan perinteisen kiintolevyn korvaaminen SSD-massamuistilla voi nostaa merkittävästi kannettavan yleistä suorituskykyä ja tehdä näin kannettavan käytöstä entistä miellyttävämpää. SSD-massamuistia suositellaan erityisesti sellaisille käyttäjille, jotka käyttävät kannettavaa paljon tien päällä.

Jos haluat vanhaan kannettavaasi isomman kiintolevyn tai haluat vaikka päivittää kannettavasi SSD-aikaan, autamme sinua mielellämme! Meiltä saat myös asennuspalvelun edullisesti ja nopeasti.