Ei kerran tai kaksi vaan niin etten lasketuksi saa, laulaa Arppa. Samalla tavalla voin vastata, kun mietin, kuinka monta kertaa minulta on kysytty, että mikä olisi paras kone työkäyttöön. Vähän samanlainen kysymys, kuin automyyjälle olisi, että millainen auto olisi minulle hyvä.
Ammattilainen osaa kyllä vastata jämptisti, mutta ensin on tehtävä muutama vastakysymys. Automyyjä pyytää tarkentamaan, onko kuljettaja menossa ajamaan rallia vai käytetäänkö autoa pääasiassa perheen kuskaamiseen mökille ja harrastuksiin.
Hyviä koneita on meilläkin hyllyt pullollaan, mutta paras kone on aina mietitty optimaalisesti käyttäjälleen. Niinpä ennen työkoneen valintaa on hyvä tuumia tovi omaa tarvetta, jotta ostohetken jälkeenkin oltaisiin pitkään tyytyväisiä.
Nykytyö ei päästä konetta eikä sen käyttäjää helpolla. Käyttöjärjestelmän ja ohjelmien on pyörittävä tehokkaasti ja luotettavasti erilaisissa olosuhteissa, usein myös virtalähteen ulottumattomissa. Lisälaitteiden tulisi olla vaivattomasti kytkettävissä, kuvanlaadun hyvä ja koko paketin tulisi mahtua keveästi kainaloon.
Sitä paitsi kaikkia vaatimuksia ei ostohetkellä aina ole edes tiedossa. Juuri äsken eräs viisikymppinen asiakas muisteli aikanaan naureskelleensa puhelinmyyjän ehdotukselle ostaa puhelin, millä on helppo tekstata. Tekstata? Puhelimella?, muisteli mies hämmästelleensä.
Ajat saattavat joskus muuttua hujauksessa, milloin tekniikan kehittymisen, milloin ulkoisten paineiden myötä. Korona opetti meidät hetkessä etätyöskentelijöiksi ja etätyötä helpottaneiden lisälaitteiden omaksuminen kävi nopeasti.
Niin lisälaitteet kuin itse koneetkin on kaikki tehty helpottamaan työtä. On tärkeää ymmärtää oman työnsä laatu niin, että sopivimmin palveleva kone löytyy.
Ostajan oppaamme kertoo tarkimmin, mutta seuraavassa tiivistettynä pikavinkit työkoneen valintaan.
Tehokkuus on yksi tärkeimpiä hyvän työkoneen kriteerejä. Riittävän tehokas prosessori, riittävästi RAM-muistia ja nopea tallennus takaavat työn sujuvuuden. Hyvä nyrkkisääntö on hankkia tehoa hiukan enemmän kuin sitä otaksuu tarvitsevansa. Lisäteho on aina sijoitus tulevaisuuteen. Tulevaisuus kun tuppaa tuomaan uusia, entistä vähän vaativampia käyttöjärjestelmiä, raskaampia ohjelmia ja enemmän pikseleitä kuviin tai videoihin. Ei siis yritetä mopolla moottoritielle. Hakupalvelumme, henkilökuntamme sekä ostajan oppaamme auttavat parhaiten sopivan koneen valinnassa, mutta tässä muutama hyvä peruslähtökohta työkoneen teknisille ominaisuuksille:
Prosessori:
Toimistotyöhön (esim. sähköpostit, tekstinkäsittely, taulukkolaskenta jne.) – vähintään Intel Core i5 tai AMD Ryzen 5
Tehokäyttöön (esim. graafinen työskentely, raskas laskenta, ohjelmistokehitys) – vähintään Intel Core i7 tai AMD Ryzen 7
Keskusmuisti:
Toimistotyöhön vähintään 16 GB
Tehokäyttöön vähintään 32 GB
Näytönohjain:
Toimistotyöhön - mieluummin integroitu ja vähän virtaa kuluttava (esim. Intel UHD-Graphics)
Tehokäyttöön - erillisohjain (NVIDIA Quadro / GeForce tai AMD Radeon omalla muistilla)
SSD-levy:
Toimistotyöhön – vähintään 256 GB M.2 PCIe
Tehokäyttöön – vähintään 1 TB M.2 PCIe
Varsinkin kannettavissa koneissa ovat koneen kokonaispaino ja koko olennaisia tekijöitä.
Muotoseikat ovat myös tärkeitä kumppania valitessa ja työhön käytettävä tietokone on meille monelle se läheisin työkaveri. Siksi sillä on merkitystä, miten kone ulkoisesti miellyttää silmää. Malleja ja värejä löytyy nykyisin monenlaisille silmille.
Isoja tekijöitä käytön miellyttävyydessä ovat akunkeston lisäksi myös näppäimistön ja kosketuslevyn ergonomia, näytön koko ja laatu, sekä lisälaitteiden liittämisen helppous. Tarvitsetko perinteisiä USB-portteja, ulkoista näyttöä, hiirtä tai näppäimistöä, kuulokkeita tai laukkuja? Hyvä käytettävyys on tärkeä osa työn ilon rakentamista, täällä lisävinkkejä työrauhan vaalimiseen. On tärkeää valita konemalli, joka on jo lähtökohtaisesti työkäyttöön suunniteltu. Silloin myös käytettävyys on kohdillaan. Marketit ja kodinkoneliikkeet myyvät koti- ja viihdekäyttöön tarkoitettuja konemalleja, joissa käytettävyys ei ole ollut suunnittelun lähtökohtana.
Kasvava kyberrikollisuus ja erilaiset huijausyritykset ovat koko ajan suurempi ongelma. Tietoturvaan kannattaa siis sijoittaa, sillä sen menettäminen on paitsi kallista, myös henkisesti hirvittävää. Uusien koneiden tietoturva on yleisesti ottaen vanhoja laitteita paremmalla tasolla. Täältä löydät viisi vinkkiä hyvään tietoturvaan.
Tietokoneen hankkiminen yrityskäyttöön liisaamalla on monelle yritykselle järkevin vaihtoehto. Laiteinvestointeihin ei tarvitse sitoa yrityksen kassavaroja ja laitekulut ovat helposti ennustettavia. Moni asiakkaamme hyödyntää liisausta siten että leasing-ajan jälkeen lunastetaan vanhat koneet varakoneiksi tai päivitetään konekanta säännöllisin väliajoin uusiksi.
Me maksamme vanhoista laitteista jopa 30 % takaisin, kun ne päivitetään uusiin. Uusilla laitteilla työskentely on miellyttävää, tehokasta ja tietoturvallista. Meidän tarjoamaamme IT-leasingratkaisua helpompaa tapaa laitehankintoihin tuskin löytyykään.
Se tärkein ohje
Jos hammastasi särkee, menet varmasti suoraan hammaslääkärille käymättä yleislääkäriruudun kautta. Tiedät, että saat erikoistuneelta lääkäriltä avun varmimmin ja nopeimmin. Sama homma se on tietokoneiden kanssa. Hankkiudu meidän ammattilaisten luo ennemmin kuin kaikkea myyvään yleismarkettiin. Saat luotettavan, tehokkaan ja tyyliisi sopivan tietokoneen työkaveriksesi meiltä takuulla. Tietysti myös kirjaimellisesti.