Mikä tietokone on opiskelijalle paras vaihtoehto? Mistä tietää, mitä ominaisuuksia koneessa on oltava ja kannattaako hankkia läppäri vai pöytäkone? Tarvitaanko lisävarusteita ja jos, niin millaisia? Tästä blogista löydät vastaukset näihin kiperiin kysymyksiin.
Tärkeintä on päästä jyvälle omien opintojen luonteesta: pyöritätkö koneellasi paljon suorituskykyä vaativia cad-tiedostoja, tilasto-ohjelmia, röntgenkuvia vaiko enimmäkseen tekstinkäsittelyä ja taulukkolaskentaa? Ovatko opintosi yhdistelmä lähi- ja etäopiskelua vaiko enimmäkseen vain toista? Millaisia vaatimuksia tai koneenkäyttömahdollisuuksia oma opinahjosi antaa?
Lukiolaiselle ja korkeakouluopiskelijalle
Tähän käyttötarkoitukseen sopiva kannettava kulkee helposti mukana, eli koko ja paino ovat avainasemassa. Lisäksi rungon kestävyyteen ja akkukestoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Muovirunkoiset ”markettikoneet” eivät kestä jatkuvaa mukana kuljettamista!
Katso valikoimamme kannettavia opiskelukäyttöön
Suosituksemme kannettavan ominaisuuksista tähän opiskelukäyttöön:
Insinööri- ja graafisen alan opiskelijoille
Sujuva opiskelu vaatii hieman peruskonetta tehokkaamman erikoiskannettavan, jossa yhdistyvät hyvä graafinen suorituskyky ja näytön laatu. Opiskelussa käytetään esimerkiksi 3D-mallinnusohjelmia, kuvankäsittelyohjelmia tai videoeditointiohjelmia.
Suosituksemme kannettavan ominaisuuksista tähän opiskelukäyttöön:
Käytännössä liki kaikki opiskelijat valitsevat koneekseen kannettavan tietokoneen. Se kulkee mukana helposti luennoilla, lukusaleissa ja kirjastossa ja sen kanssa on helppo matkustaa. Nykykannettavat ovat lähes pöytäkoneen veroisia suorituskyvyltään, joten valinnan vaaka painuu senkin osalta läppärin puolelle. Läppäri ei myöskään vie opiskelijan rajoitetuista asuinneliöistä paljoa tilaa.
Käytetty ja uudenveroiseksi huollettu kannettava yrityskone on täydellinen valinta opiskelijalle, joka ymmärtää laadun ja hinta-laatusuhteen päälle. Laatukone kestää huollettuna käyttöä varmemmin ja kauemmin kuin heppoinen ja halpa markettikone. Täällä on lisätietoa siitä, mitkä ominaisuudet puoltavat käytetyn koneen valintaa.
Joillain oppilaitoksilla on omia vaatimuksia koneen käyttöjärjestelmistä, käytännössä valinta tehdään useimmiten Microsoftin Windowsin, Googlen Chrome OS:n tai Applen MacOS:n välillä.
Täältä löydät lisätietoa käyttöjärjestelmistä, mutta tärkeintä on varmistaa oman oppilaitoksesi tai tiedekuntasi ohjeet!
No aivan varmasti tarvitaan. Opiskelijan mielenrauha ja elämänlaatu on usein kiinni siitä, miten kone toimii, ja hyvillä lisävarusteilla toimivuus taataan. Hyvät kuulokkeet pitävät sinut kiinni luennoitsijan tenttivinkeistä vaikka kuuntelisit luentoa ruuhkabussissa. Tai jos valitset Netflix-sarjan seuraamisen luentosalissa.
Lisänäyttö kotipöydälle voi joskus tehdä terää opintojen etenemiselle. Kuvat ja kaaviot isompana tekevät nannaa myös silmille.
Valitse koneeseesi jo ostovaiheessa riittävästi keskusmuistia, turvallisinta on valita hiukan enemmän, kuin mitä arvelee tarvitsevansa. Hyvä idea on myös valita koneeksi sellainen, mihin muistia voi laajentaa jälkikäteen.
Useimmat oppilaitokset tarjoavat maksutonta tallennustilaa pilvipalveluna, mutta esimerkiksi valokuvia tai videoita kuvaavien on usein hyödyllistä hankkia erillinen ulkoinen kovalevy.
Akunkesto on opiskelijan koneenkäytössä olennaista. Läppäriä tarvitaan usein sielläkin, missä virtalähde ei ole lähellä, tai ehkä tavallisimmin: lähteet ovat kaikki varattuina. Opiskelija joutuu puntaroimaan akun kokoa ja painoa käyttötarpeeseen ja kanniskelukykyyn nähden. Varavirtalähde voi olla hyödyllinen hankinta kannettavan kaveriksi, kun lisävirta on tarpeen aika ajoin.
Älä anna höynäyttää itseäsi tietokonekaupoilla, vaan käänny konevalinnassasi ammattilaisen puoleen. Me autamme mielellämme parhaimman tietokoneen valinnassa sekä löytämään sopivimmat oheistuotteet koneen kaveriksi.