Hae kaikista

Miten luodaan vahva salasana?

Kun lähdet kotoasi aamulla töihin, laitatko kotiavaimen oven ulkopuolelle näkyville naulaan roikkumaan? Kynnysmaton alle? Etpä tietenkään - kaikkihan niitä osaa sieltä etsiä. Oman kodin turvallisuus ja siitä huolehtiminen käy järkeen. Käy se myös tunteeseen, kun tajuamme, mitä kaikkea meille arvokasta kodistamme löytyy.

Salasana on avain monen elintärkeän ja arvokkaan tiedon oveen ja siksi se on sekä rakennettava että suojattava huolella. Tietomurrot, identiteettivarkaudet, luottamuksellisten tietojen päätyminen vääriin käsiin tai erilaisten tilien kaappaukset ovat nykyisin todellinen riski. Kyberrikollisuuden määrä kasvaa samaa tahtia yhteiskunnan digitalisoitumisen myötä ja rikolliset eivät ole pikkunäperteilijöitä, vaan uhkien määrä ja vakavuus on otettava tosissaan.

Mikä sitten neuvoksi? Tietoturvan tärkeimpiä osa-alueita on salasanojen hallinta. Ja näin se toimii, kun se toimii hyvin - lue viisi tärkeintä vinkkiä.

1. Valitse sanasi huolella

Pidempi salasana päihittää lyhyen. Salasanaan kannattaa sijoittaa isoja ja pieniä kirjaimia sekä erikoismerkkejä siten, että vain sinä itse voit päätellä, mistä salasana koostuu.

Vaikkapa näin:

Metao2j5-vkjHDPA1250S!

Minun elämäni tärkeimmät asiat ovat 2 lasta ja 5-vuotias koira ja Harley Davidson Pan America 1250 Special!

Tai näin:

17/4Äsess=240ps..8(

17.4. Ähtärissä sain elämäni suurimmat sakot = 240 päiväsakkoa..8(

2. Eri salasana eri palveluihin

Valitse uniikki salasana jokaiseen palveluun. 

Vaikkapa näin:

Facebook

FMetao2j5-vkjHDPA1250S!k

Twitter

TMetao2j5-vkjHDPA1250S!r

LinkedIn

LMetao2j5-vkjHDPA1250S!n

3. Käytä salasanamanageria

Jo kohdassa kaksi moni on jo luovuttanut. Ei pysty, ei jaksa, ei muista. Tarvitsemme siis avuksi managerin. Salasanamanageri muistaa salasanat puolestasi ja sinun tarvitsee muistaa vain yksi: se, millä päästään salasanamanagerin ovesta sisälle. 

Tunnetuimpia salasanamanagereja ovat mm. 1Password, LastPass ja DashLane

4. Käytä kaksivaiheista tunnistautumista

Jos tietomurto tapahtuu, ja salasanasi kaikista varotoimenpiteistä huolimatta päätyy vääriin käsiin, on kaksivaiheinen tunnistautuminen hyvä suoja. Useissa palveluissa, kuten Facebookissa, Instagramissa, Googlessa tai Microsoftin palveluissa kaksivaiheinen tunnistautuminen on aktivoitava päälle erikseen. Homma ei ole monimutkainen, mutta täytyy muistaa tehdä.

Täältä löydät ohjeet kaksivaiheisen tunnistautumisen aktivoimiseksi Facebookiin, Instagramiin, Twitteriin, Googleen (G-mail, Youtube), ja Microsoftiin (Outlook, Office)

5. Ihan oikea avain

Salasanat voi suojata myös ihan fyysisellä avaimella. Mm. Yubikey 5 NFC on tietokoneen USB-porttiin sijoitettava avain, jonka avulla pääset omiin salasanasuojattuihin palveluihin pelkästään koskettamalla avainta. Mitään erillisiä sovelluksia ei tarvita ja käyttöönottokin on helppoa.

Yubikey on veden- ja iskunkestävä ja sen NFC-malli toimii myös puhelinten kanssa langattomasti, mikäli puhelin tukee Near-Field Communication (NFC) teknologiaa.  Yubikey sopii yrityskäyttäjien ja kaksivaiheista tunnistautumista arvostavien lisäksi erityisesti paljon matkustaville, jotka tarvitsevat turvallista pääsyä tileihinsä mistä tahansa. Yubikeytä voi kuljettaa vaikka omassa avainnipussa tai vaikka avainkaulakorussa. 

kannettavatietokone.fi auttaa

Tietoturva ei ole leikin asia. Sen hoitaminen voi joskus tuntua työläältä, mutta oikeilla ohjeilla ja apuvälineillä homma hoituu jouhevasti. Sitäpaitsi meiltä kannettavatietokone.fi:stä saat aina lisävinkkejä, jos sellaisille on tarvetta.

Myynti Linux-tietokoneet Tao Vuokko 010 548 9585