Hae kaikista

Sinuiksi Linuxin kanssa?

Miten Linux eroaa muista käyttöjärjestelmistä?

Linux on avoin järjestelmä. Sen avoimen lähdekoodin takia kuka tahansa käyttäjä pääsee kehittämään sen toimintaa ja mikä tärkeintä: Linux on käyttäjälleen ilmainen. Ilmaisuus ja koodareitten arvostama järjestelmän taipuisuus on edesauttanut Linuxin matkaa kansainväliseen maineeseen. Sitä käytetään monen tutun laitteen takana, uudet autot, älykkäät kodinkoneet, supertietokoneet, Android-puhelimet ja vaikkapa satelliitit hyödyntävät Linuxia.

Linuxin juuret ovat suomalaisessa maaperässä. Linus Torvalds kehitti oman käyttöjärjestelmän 90-luvun alussa ja järjestelmä tietysti kehittyy yhä.  Linus Torvalds komeilee joillakin maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten listoilla juuri Linuxin luomisen takia.

Linux ja yritykset

Kansainvälinen bisnesmaailma hyödyntää Linuxia enemmän kuin vaikkapa suomalainen perusyritys. Mutta kasvava tietoturvan tarve, yksityisyyden kaipuu ja tietysti ilmaisuus on viime aikoina tuonut uusia Linux-käyttäjiä. Kun ohjelmistolisenssien hinta hirvittää, tulee moni harkinneeksi Linuxia. Linux on myös tuttu erityisesti palvelinpuolella. Suurin osa maailman servereistä ja datakeskuksista pyörii Linuxilla.

Linux kotikoneissa

Tavallisesti kotikoneeseensa Linuxin valitsee aiheeseen syvemmin perehtynyt harrastaja. Moni ei periaatteesta halua maksaa suurille toimijoille lisensseistä ja osa taas arvostaa Linuxin tuomia mahdollisuuksia oman koneensa kustomointiin. 

Linuxilla on kova kaveri

Kova rauta, joka toimii erityisen hyvin Linuxilla, on saksalaisvalmisteinen Tuxedo. Tuxedot ovat kannettavia koneita, jotka on optimoitu nimenomaan Linuxille. Tuxedon läppärit ovat hyvin kustomoitavissa ja ne tehdään helposti päivitettäviksi esimerkiksi keskusmuistin ja SSD:n eli kiintolevyn (solid-state drive) osalta.

Tutustu Tuxedoihin

Kannattaako Linux hankkia?

Meidän asiantuntijamme Tao Vuokko tuntee Linux-käyttäjien tyylin ja antaa vinkit, kenelle Linux sopii.

Neljän vinkin taktiikalla on helppo tarkistaa, kuuluisitko Sinä oleviin tai tuleviin Linux-käyttäjiin:

 1. Linux sopii sinulle, jos olet valmis oppimaan Linuxin perusperiaatteet. Se ei toimi kuin Windows tai MacOS, vaan toimii kuten Linux. Hyvin, mutta eri tavalla.
 2. Jos arvostat parempaa tietoturvaa tai yksityisyyttä, harkitse Linuxia.
 3. Linux voisi olla valintasi, jos haluat sujuvammat päivitykset ja vakaamman käyttöjärjestelmän.
 4. Jos et halua maksaa Windowsista, ehkä harkitset Linuxia?

  Linux kannattaa hankkia - meiltä

  Meillä Linux on kuin kotonaan. Asiantuntemusta Linuxeista löytyy ja tietoa kartutetaan koko ajan. Linuxin eri versioita saa meiltä valmiiksi asennettuina sekä uusiin että käytettyihin koneisiin. Linuxin kanssa hyvin yhteensopivia Tuxedoita olemme maahantuoneet ja jälleenmyyneet ensimmäisinä Suomessa ja meiltä ostettuina niihin saa skandinaavisen näppäimistön ääkkösillä.   

  Katso tästä kaikki edulliset käytetyt Linux-kannettavamme

  Katso tästä kaikki uudet Linux-kannettavamme