Me tietokoneita ammatiksemme korjaavat tiedämme mikä on tietokoneen yleisin vika. Se "tökkii". Kyseessä on samanlaatuinen tee-se-itse -diagnoosi, kuin muinaisella lääketieteen kandilla, joka meni pieneen maalaistaajamaan kunnanlääkäriharjoittelijaksi. Ensimmäisen päivän aikana kymmenestä potilaasta kuudella oli "sivut kippeet". Kipeiden sivujen takaa löytyi yksi sepelvaltimotauti, yksi umpisuolentulehdus, yksi välilevynpullistuma, katkennut kylkiluu, yksi kylkilihaksen venähdys ja yksi vaivaisenluu. Siis varpaasta tuo viimeisin.
Sama homma tuon "tökkimisen" takaa. Me löydämme sieltä omilla stetoskoopeillamme ties mitä, ja kaikille emme edes kehtaa antaa sen tarkempaa diagnoosia. Mutta hoito-ohjeet ja ennenkaikkea ennaltaehkäisyohjeet kehtaamme. Tökkimisen ehkäisyvälineistö siis. Nautitaan kerran vuodessa ennen ruokailua.
Pyyhkäise virtajohdosta ja laturista (irti seinästä ensin, tietty) pölyt ja mahdolliset teipinjäljet pois. Kostutettu mikrokuituliina on tähänkin tehokas.
Kallista konetta ylösalaisin niin, että munkinmurut ja tylsimmät kirjoitusmuistot tipahtavat näppäimistöstä kopsahtaen lattialle.
Paineilmalla saat ylösalaisin jo valmiiksi olevan näppäimistön pikkuraot ja liitinportit puhtaiksi ja viimeistely hoidetaan imurilla. Keskitason teho riittää. Näppäimistö on mikrokuituliinausta vaille valmis. Paitsi, että nykyaikana käsidesillä pyyhkäisy ei sekään ole liioittelua ja on loppujen lopuksi puhdistuksessa erinomainen tuote, joka poistaa myös rasvan. Jos liitinportteihin jää näkyvää likaa, joka ei tottele paineilmaa tai imuria, niin kaivele puisella hammastikulla. Yhtä hellästi kuin ikeniäsi.
Näyttö puhdistetaan ikikätevällä, kuivalla mikrokuituliinalla.. Sitten helppo osuus, kun ei tarvitse tehdä mitään: Älä nimittäin pyyhi näyttöä talouspaperilla tai paperisilla käsipyyhkeillä. Me olemme nähneet paperilla naarmutettuja näyttöjä. Monta.
Pölyyntyvä tuuletin ei jaksa pitää konetta normaalilämpöisenä. Ilma lakkaa kiertämästä ja se ei tee hyvää koneelle eikä sen omistajalle. Jos ruuvimeisseli pysyy kädessä, voi koneen pohjalevyn avata ja puhallella koneen sisältä ulospäin tuuletin ja tuulettimen ritilät puhtaiksi. Jos koneen avaaminen tuntuu pyhäinhäväistykseltä, voi ensiapua antaa tuulettimelle tuuletinaukkojen kautta koneen ulkopuolelta lyhyinä painalluksina. Ja taas helppo osuus, minkä voi jättää tekemättä: älä koskaan puhalla paineilmaa pitkään äläkä imuroi koneen tuuletinta. Paitsi jos haluat rikkoa sen.
Ulkoa päin tehtävä puhdistus viimeistellään pyyhkäisemällä kannettavan koneen kansi ja pohja mikrokuituliinalla, joka on ensin kasteltu vedessä, jossa on tippa yleispuhdistusainetta tai astianpesuliuosta.
Lopuksi ihaillaan sekä itseä että konetta.
Siivotaan ensin. Työpöydältä karsitaan pistämällä tiedostot omiin kansioihinsa ja karsitaan turhat pikalinkit ja näyttökuvat ja muut ’jätän tän vaan hetkeksi tähän’ -tyyppiset toiveajattelumateriaalit.
Tuossa hommassa roskis yleensä täyttyy, joten lopuksi painetaan hiiren oikeaa näppäintä roskakorin yllä ja painetaan reippaasti ’tyhjennä roskakori’. Hyvä. Mitään olennaisen tärkeää ei muutoinkaan kannata säilyttää tietokoneen työpöydällä. Jos nimittäin kone kaatuu, puhdistuu työpöytä ensimmäisenä.
Poistetaan turhat ohjelmistot. Varmuuden vuoksi sama asia toisin: ei poisteta niitä ohjelmistoja, joille on vielä käyttöä, vaan vain ne, jotka ovat turhia ja rasittavat konetta.
Päivitetään käyttöjärjestelmä. Pysyy kone paremmin toimintakuntoisena ja tietoturva asiallisena.
Ja tietoturvasta tuleekin mieleen, että juuri nyt on parempi ajankohta kuin koskaan tarkistaa, että onhan virusturva ajan tasalla?
Koneeseen kerääntyy väliaikaisia tiedostoja eli kaikenlaista turhaa sälää, ihan kuin kaikille kodin tasoille. Koti täytyy fyysisesti siivota, mutta tietokoneessa itsessään on kätevä puhdistustoiminto, jolla saa vapautettua levytilaa gigatavukaupalla.
Viimeistely suoritetaan vaihtamalla koneen taustakuva. Kannattaa valita niin nätti kuva, ettei sen päälle tee mieli kerätä mitään turhaa.
Videollamme Vertti ohjeistaa miten puhdistat kannettavan tietokoneesi.